Oogsten van boomkwekerijgewassen - niveau 3/4

1. Opdracht: Wat wil je klant?

 

Stel, je bent op zoek naar nieuwe klanten. Je kunt dan bijvoorbeeld in advertenties kijken of jouw producten worden gevraagd.

 

Kijk op de website www.greentrader.eu. Kies een gewas en verzamel 4 voorbeeldadvertenties voor dit gewas. Als je weinig advertenties vindt op de website kun je ook in de rubriek 'Vraag en Aanbod' van het vakblad Boomkwekerij kijken.
Beschrijf welke leveringseisen deze klanten belangrijk vinden en wat de afkortingen in de advertentie betekenen.

2. Opdracht: Hoe moet je leveren?

Stel je gaat Prunus in geënte cultivars leveren in het voorjaar. In de Handelsvoorwaarden voor de boomkwekerij in Nederland staat beschreven wat de gangbare manier is om planten af te leveren aan een klant.

 

Moet je de Prunus ontbladeren en een winterbespuiting geven? Zoek hiernaar in de Handelsvoorwaarden voor de boomkwekerij in Nederland.

 

Een keuringsinstantie die kwekers een garantie geeft op virusstatus, soortechtheid en kwaliteit is Naktuinbouw. Zie voor meer informatie ook de website van boomkwekerij Roelofs.

 

Wat betekent de afkorting Nak in Naktuinbouw?

Waaraan kan een door Naktuinbouw goedgekeurde plant onder andere worden herkend?

Lees het volgende keuringsrapport (deel 1 en deel 2). Mogen de producten in het rapport nog op de markt worden verhandeld?

Wat zou de kweker volgens jou moeten doen met het gewas?

3. Opdracht: Het oogsten

Je heb een klant gevonden die vraagt om 100 st. Fraxinus excelsior 'Pendula' 10-12 225 stam.
Je krijgt de opdracht van je chef om voor deze levering te zorgen. Nu moet je de gewassen gaan rooien en leveren volgens de leveringseisen van de klant.

 

Zoek zo nodig op internet op wat Fraxinus excelsior 'Pendula' voor soort plant is. Welke machines heb je nodig om je gewas af te leveren zoals bovengenoemd? Hieronder zie je welke machines jouw boomkwekerij heeft (foto A t/m N).
  Zet de machines die je nodig hebt van oogst tot levering bij de klant in de juiste volgorde. Noteer de letters van de machines achter elkaar op het antwoordvel. Je hoeft niet alle machines te gebruiken.


 

A. B. C. D. E. F. G. H.I. J. K. L.M. N.

 

4. Opdracht: Interne transportsystemen

Je boomkwekerijbedrijf heeft ook een grote kas en je teelt hierin gewassen op eb- en vloedbodems. Om deze planten klaar te maken voor aflevering wil je baas overstappen op een nieuw intern transportsysteem voor de planten. Hij vraagt jou om een beoordeling van de systemen. Onderstaand zie je links naar 4 websites met filmpjes of fotoreportages van leveranciers van interne transportsystemen.

 

 

Bekijk de websites. Schrijf dan een korte rapportage aan je baas, met verwijzingen naar websites en beeldmateriaal. Je rapport mag maximaal 1 pagina tekst zijn. Laat hierin in ieder geval de volgende onderwerpen terugkomen:
 
  1. Welke weg legt een plant af in een intern transportsysteem?
  2. Wat zijn enkele voordelen van een intern transportsysteem?
  3. Wat zijn enkele nadelen van een intern transportsysteem?
  4. Voor welke planten zou zo'n systeem het meest geschikt zijn?
Als je moet adviseren welk systeem je baas moet kopen, wat wil je dan nog weten na het bekijken van de websites? Schrijf op het antwoordvel een e-mail met vragen die je naar één van die leveranciers zou willen sturen. Introduceer ook je 'bedrijf' in die e-mail (bedenk zelf welk bedrijf je hebt). Je hoeft de e-mail niet te verzenden.

5. Opdracht: Verpakking

Als je aanlevert aan je klant of aan de veiling moet je vooraf berekenen hoeveel verpakking je nodig hebt. Je bekijkt daarbij:

 

De tuincentrummarkt en de bouwmarkten worden op het moment dat zij dat vragen beleverd met de zogenoemde CC-karren (Deense karren) met het gevraagde product. Ook de zogenoemde lagenkar, lagen met verschillende producten op 1 kar, heeft haar intrede gedaan. Voor het verpakken van potplanten voor de klant heb je de keuze uit zeer veel verschillende soorten verpakkingen. De volgende verpakkingen (fust) worden veel gebruikt:

 

Vaste planten worden veel geleverd in logokisten. Voor kwekers is er een lijst waarop norm-aantallen staan. Oftewel hoeveel planten er in een volle logokist passen. Het is niet verplicht de maatnormering te gebruiken, maar het voordeel is dat koper en verkoper dan beiden weten waar ze aan toe zijn. De lijst staat op internet:

Stel, je levert Hosta Francee-planten aan een klant. De klant wil verpakking in logokisten.

 

Hoeveel planten zet je in een logokist?

 

Stel, je levert C18 clematis op stam tot 90 cm hoogte. Je moet berekenen hoeveel planten er passen op een CC-kar zonder opzetstukken. Zoek hiervoor de binnenafmetingen van een Deense container op. Zoek ook de afmetingen van potmaat C19 op.

 

Hoeveel planten lever je met 1 CC-kar?

Gebruik indien nodig de websites van:

6. Opdracht: Promotiemateriaal

Je bent handelaar en levert de klant een partij Acer campestre 'Royal Ruby'.
Jouw klant vraagt of je bij de geleverde struiken ook foto's kunt leveren van de variëteit en een lijst van kenmerken.

 

Kijk op de website Plantscope, hierop staan heel veel foto's.
 
  • Klik op 'Gastgebruik'.
  • Zoek de Acer campestre op.
  • Zoek op de variëteit Royal Ruby
  • Print de pagina Productrapport met foto's en kenmerken uit

(Let op: als je in de toekomst foto's voor je werk gebruikt, moet je ze betalen. Maar dan krijg je ook foto's van hogere kwaliteit).

7. Opdracht: Test je kennis

Weet je genoeg van het oogsten van boomkwekerijgewassen? Klik in het linkermenu op Webquiz en test jezelf. Als je antwoorden fout zijn, klik dan op Tip en zoek op de website tot je het goede antwoord hebt.

8. Opdracht: Wat heb je geleerd?

Welke kennis en vaardigheden heb je geleerd in bovenstaande opdrachten? Kruis aan en vul verder aan op je antwoordvel:

0 informatie zoeken op internet

0 rapporteren en presenteren

0 samenwerken

0 kritisch lezen

0 ....................................................

0 ....................................................